Blog Nejfuton.cz

10 důvodů, proč si zamilujete spaní na futonech

Terézia Palaščáková 15.8.2019
Pokud jste dosud o futonech neslyšeli, tak vězte, že se jedná o jednoduché, ale zároveň sofistikované lůžko původem ze starověkého Japonska. Svou oblibu si udrželo po mnoho generací až do dnešních dnů, a to už něco znamená. V posledních letech můžeme být svědky rostoucí obliby futonů v západním světě. Důvodem je zdravý spánek, který jak se ukazuje, je důležitější, než jsme si mysleli. Futony mají však i jiné přednosti.

Co je to vůbec futon?

Někdo by mohl říct matrace a nebude daleko od skutečnosti. Pravdou je, že původní japonské futony byly v podstatě tvrdé a tenké matrace položené přímo na zem na rohož zvanou tatami1. Futony, které se využívají v západním světě dnes, jsou však mírně odlišné. My Evropané jsme totiž těžší a jen zřídkakdy máme potřebu lůžko po spaní ihned sklízet, takže i futony se pro naše potřeby vyvinuly. Jsou objemnější a tedy pohodlnější, ale přitom stále příjemně tvrdé. V Evropě se navíc kromě klasických bavlněných vláken, vlny a žíní nebo kokosu hojně používá jádro z přírodního latexu. Díky němu jsou futony více komfortní a prodloužila se i jejich životnost.

Co však mají futony z Japonska i z Evropy společné je maximální přizpůsobivost lidskému tělu. Vytvarují se optimálně podle potřeby každého z nás. Důkaz? Majitelé futonů se shodnou v jedné věci – po prvním týdnu, kdy si na jiný způsob spaní přece jen museli zvyknout, by se už k normální posteli vrátit nechtěli. Nejčastějším argumentem je, že se jim citelně zlepšil spánek. Díky tomu, že bývá spánek hlubší, cítí se prý více odpočatí.

futon

Co nabízí futon oproti standardní posteli?

Pokud o futonech přemýšlíte, vybírejte pečlivě. Přece jen bude vaším každodenním společníkem pro příštích několik let. Mezi jednotlivými výrobky mohou být značné rozdíly. Důležité je vědět, kdo jej vyrábí, kdo se postará o případný servis a reklamace. Čerpat můžete nejlépe u referencí současných uživatelů. Dost o prodejci napoví třeba termíny dodání, a to nejen u kousků ze skladových zásob, ale hlavně u těch vyráběných na zakázku.

Pokud výrobce disponuje také vlastním vývojem, což poznáte podle toho, že nabízí variace, které jinde nenajdete, máte vyhráno.

Lidé k nám většinou přicházejí s tím, že futon se pro ně automaticky rovná levná postel. Bývají však překvapeni z množství nabízených variant. Většinou to skončí tak, že si nechají vyrobit něco na zakázku, stejně jako lidé ze showbyznysu, kteří mívají náročné, ale konkrétní požadavky,“ dodává Ondřej Havlín ze společnosti Nejfuton.cz.

pohovka-futon

Připravili jsme seznam větších či menších předností, který sestavili lidé, kteří na futonech již dlouhodobě spí a mají s nimi největší zkušenosti.

Futony jsou nezávadné a ekologické

Pokud vám záleží na ochraně prostředí, futony si oblíbíte. Samotná matrace je většinou vyrobena pouze z přírodních surovin jako například bio bavlna, kokos, len, koňské žíně, ovčí vlna, mořská tráva, nebo přírodní kaučuk. I vysloužilé matrace proto bezpečně poslouží ještě třeba v útulcích pro psy.

Optimální matrace pro alergiky

Futony při správném používání obecně rychle prosychají a jsou prodyšné. Tato jejich vlastnost přirozeně chrání proti množení roztočů. Nejlepších výsledků dosahuje v léty ověřené kombinaci materiálů jako je bavlna a len. Volitelný pratelný potah matrace antialergické vlastnosti jen podporuje.

Vhodné řešení pro zimomřivé

Jednou z výhod futonu je jeho práce s teplotou. Vhodnou kombinací materiálů můžete ovlivnit jeho schopnost udržet a podpořit tělesnou teplotu v chladných i letních měsících. Ženy proto v zimě ocení, že se jim lůžku dříve „rozehřeje“ na příjemnou teplotu. Zároveň ale v létě nehrozí jeho přehřívání.

Řešení pro individualisty

Futony představují stylové řešení, které poutá pozornost již svou formou. Na rozdíl od jiných druhů matrací, ale nabízejí také široké možnosti nastavení vzhledu. Volit lze nejen barvy a druhy potahu obalu matrace, ale také způsoby prošití, obšití, využití knoflíků různých tvarů a barev nebo funkčních doplňků pro snadnější manipulaci. Výsledek může být jedinečný.

Zbavíte se strachu, že byste mohli spadnout z postele

Pro někoho to může být závažný důvod, pro jiného naopak ne. Záleží také na situaci, zda pod futon použijete dřevěnou konstrukci nebo jej budete používat položený na zemi na podložce tatami. V každém případě futon ležící na podložce je velmi bezpečný, a to i pro malé děti.

Je velmi skladný a nepřekáží, když není potřeba

Tyto vlastnosti oceníte zejména v případě, že žijete na malém prostoru, kde musíte fungovat i přes den. Na rozdíl od postele s rámem, můžete futon, který neobsahuje kokosovou desku a není tak vysoký, srolovat a uložit do kouta nebo jej snadno proměnit v kompaktní sedačku. Jeho vlastnosti oceníte také při stěhování. Srolovat, omotat motouzem a uložit na zadní sedadlo auta zvládne každý.

Budete mít vždy připravenou plnohodnotnou postel pro hosty

Podobně jako Japonci, můžete hostům nabídnout plnohodnotnou postel na přespání. Stačí vytáhnout ze skříně srolovaný futon a roztáhnout jej na podlaze. Není potřeba mít velkou rozkládací pohovku, nebo nafukovací postel, na které se stejně nikdo dobře nevyspí.

Využijete efektivněji prostor

Díky futonů můžete prostor využívat k více aktivitám. Stejně jako v Japonsku, kde z důvodů nedostatku místa preferovali otevřené prostory, které mohli přeměnit dle potřeby v hernu, studovnu, tělocvičnu pro jógu apod., můžete místnost, ve které spíte využít dle libosti. Postel nemusí překážet.

Futony jsou levné

I ty nejlevnější futony nabízejí mnohem vyšší komfort spaní než ty nejlevnější matrace, které můžete zakoupit. Přestože jsou vyrobeny z přírodních materiálů, a tedy ohleduplné k životnímu prostředí, jsou překvapivě levné. Základní futony pořídíte již od 3 tisíc za lůžko pro dospělého.

Dokáží opticky rozšířit pokoj

Udělejte snadno z malého pokoje velký. Futon položený na podlaze na podložce pocitově nezabírá tolik prostoru jako stejně umístěná postel. Kdo nevyzkoušel, nepochopí.

rozkladacipohovka

Zdroj:

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!