Blog Nejfuton.cz

Terapie slovem a dotykem

Terézia Palaščáková 13.4.2015
Pokud hledáte alternativu k běžnému léčení Vašich potíží, ať už fyzických nebo psychických, můžete vyzkoušet terapii paní Jany Jarošové.

 

Paní Jarošová je léčitelka, lektorka a koučka. Soukromou praxi provozuje již dvacet let. Při svých terapiích propojuje tradiční čínskou medicínu, shiatsu masáže a v posledních letech svůj přístup obohatila o systemický rozhovor. Sama říká, že učí klienty „vnímat a propojovat signály těla s vědomou myslí“. Spojení doteku a slova jako prostředků terapie je cesta, kterou se rozhodla jít, která ji naplňuje a baví.

Protože teoretické informace na webových stránkách paní Jarošové jsou vyčerpávající, pozvala mě, abych si za účelem napsání tohoto článku její terapii vyzkoušela na vlastní kůži a mohla tak napsat přímo o tom, jak jsem terapii vnímala z pozice klienta.

První na řadě byl rozhovor. Motivací pro mě bylo napsání tohoto článku, ale také osobní zájem, zvědavost, jak taková terapie probíhá. Od popsání motivace jsme se dostaly k osobnějším informacím a pro co nejlepší představu průběhu terapie jsem se rozhodla svěřit se s něčím, v čem mi mohla paní Jarošová pomoci. Rozhovor trval poměrně dlouho, avšak plynul velice spontánně, svým charakterem mírně připomínal klasickou psychoterapii, kdy se ovšem terapeut, tedy paní Jarošová, stala v rozhovoru aktivním a plnohodnotným partnerem. Kromě toho jsem se dozvěděla mnoho jejích zajímavých postřehů a základních informací ohledně fungování jejích terapií a energií, s nimiž pracuje. Paní Jarošová se mi svěřila, že si neumí představit, že by právě  teď dělala nějakou jinou, báječnější práci. Přestože se nepovažuje za typického workoholika, někdy ji práce zcela pohltí. Neustále se snaží dále vzdělávat a propojovat další terapeutické přístupy se svým stávajícím.

Terapie u paní Jarošové Vám uleví na těle i na duši.
Terapie u paní Jarošové Vám uleví na těle i na duši.

Základním předpokladem, z něhož paní Jarošová vychází, je teze, že každá bolest, ať už na těle nebo na duši, má svůj objektivní problém. Zatímco tělesné problémy mají často zřetelný a jasný původ například v akutním úrazu či pocitu nepohodlí, psychické problémy bývají pro své často hůře rozpoznatelné projevy opomíjeny. Součástí tohoto předpokladu je totiž představa, že určitá část negativních fyzických projevů úzce souvisí s negativními pocity v nás nahromaděnými. Cestou k úspěšnému odstranění psychické i fyzické bolesti je proto dle paní Jarošové především pochopení. Pochopení toho, co a jak se nám naše tělo snaží sdělit. A také uvědomění si, jakou moc má naše myšlení – že naše myšlenky určují vše, co se v našem těle děje. Součástí našeho rozhovoru byl také rozhovor o mé auře. Její postřehy byly velice relevantní.

DSC_0155
Z mnoha různých způsobů terapie se jich v terapiích paní Jarošové prolíná hned několik.

Závěrem celého našeho setkání mě paní Jarošová vyzvala, abych se, bez bot, ale oblečená, pohodlně uložila na velice pohodlný futon, na němž své masáže provádí. (http://nejfuton.cz/matrace-futon/72-futon-k-masazim-shiatsu.html ) V místnosti hrála tichá meditační hudba. Po chvíli jsem se zcela uvolnila, na očích jsem měla příjemně chladivý váček s křišťály, nohy i hlavu podložené polštářky. Nutno poznamenat, že vzhledem k tomu, že jsou prostory, v nichž paní Jarošová terapie provádí, v pátém patře, panuje tam klid, ruch z ulice je slyšet tak tlumeně, že působí jako uklidňující kulisa. Samotná masáž, nebo spíš vskutku dotyková terapie, pak měla podobu cíleného jemného tlaku, kterým paní Jarošová působila na vybraných místech. Její působení bylo velice uvolňující a v jednu chvíli jsem se cítila být až dojemně klidná a v jejích rukou chráněná. Po skončení jsem byla velice ztěžklá a malátná, snad i trochu zmatená, avšak v průběhu dne ten pocit vystřídalo pozitivní naladění.

 Nejpřínosnějším a nejspecifičtějším pro mě z celé terapie zůstaly zvláštní jímavé pocity absolutního bezpečí, klidu a péče, kterými jsem se cítila v průběhu terapie naplněna. Pokud inklinujete k alternativnímu vnímání světa, chcete si vyzkoušet, jak na Vás bude práce paní Jarošové s životními energiemi působit nebo jste jen zvědaví, jak může také vypadat péče o tělo a duši, podívejte se na stránky paní Jarošové http://www.shiatsuterapeutka.cz/ a přečtěte si o těchto metodách více a případně vše vyzkoušejte sami! To Vám totiž poví nejvíc!

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!