Blog Nejfuton.cz

Motivační kartičky Zuzany Taucové

Terézia Palaščáková 4.10.2015
Co si pod spojením motivační kartičky představit? Nehledejte jen prvoplánově “sluníčkové” šarlatánství či bezduché dárečky, když neseženete vhodný dárek. Naopak. Motivační kartičky Zuzany Taucové v sobě nesou příběhy a moc skutečně pomáhat, motivovat a provázet člověka v cestě, kterou si určí, či je mu určena. Jak si kdo zvolí.

 

Zuzana Taucová je kreativní mladá žena s velkou mírou empatie a zodpovědnosti vůči vlastní práci. Právě proto se jí podařilo rozjet projekt, na němž spolupracuje s odborníky z oblasti koučinku a terapie, který pomáhá profesionálům v jejich práci, ale i běžným lidem v životě a ve vzájemné komunikaci. Karty pro koučink a terapii Zuzany Taucové jsou příkladem navýsost osobního přístupu k podnikání a rozvoje vlastního nápadu, cesty za vlastní realizací ruku v ruce s pomocí druhým. Přečtěte si v rozhovoru, který Vám zprostředkováváme, o tom, jakým způsobem se k výrobě motivačních kartiček (a posléze i karet pro koučink a terapii) dostala, k čemu slouží a jakým způsobem vznikají. Nejsou to ovšem jen motivační kartičky, čemu se Zuzana Taucová věnuje, ale široká škála způsobů osobní realizace, touhy sdílet a pomáhat, duše otevřená dokořán a podaná ruka těm, kteří se zastaví a nahlédnou. Pravá podstata umění a lidské sounáležitosti.

 Co je předmětem Vašeho podnikání?

Stavební kámen mého podnikání, i výroby motivačních kartiček, tvoří mé vlastní obrázky malované horkým voskem. Mám ráda barvy a myslím, že existuje mnoho možností a forem, ve kterých se obrázky mohou projevit. Mým prvním “miminkem” byly právě motivační kartičky: na jedné straně můj obrázek, na straně druhé motivační citát. Kartu můžete nosit při sobě, aby vám připomínala moudrá slova, ale i působila energií barev. Je to také vhodný způsob, jak někomu šetrně sdělit něco, pro co se těžko hledají slova…

Rodinnému známému zemřela manželka, oba jsou mladí.  Maminka mu do kondolence přidala kartu s tímto textem: „Věřím, že fantazie je silnější než vědění, že mýty mají větší moc než historie, že sny jsou mocnější než skutečnost, že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt.“ ~ Robert Fulghum

Příbuzná jedné zákaznice prochází krizí středního věku. Dostala kartičku, která říká: „Jít do neznáma je lepší, nežzůstat tam, kde nic není.“ ~Spencer Johnson

 Kartiček je v současné době 33 a vybírám na ně citáty, které mě zrovna oslovují.

 Dále se obrázky objevují na unikátní pomůcce pro kouče, terapeuty, lektory či kariérové poradce: Kartách pro koučink a terapii. Karty se  “narodily” 21. června, na letní slunovrat. Je to 42 karet společně s knížkou s referencemi a tipy na použití od pěti odborníků – právě koučů, lektorů, trenérů, terapeutů.
Na kartě je pouze abstraktní obrázek, ke kterému není přiřazen žádný text. To umožňuje pracovat s podvědomím, intuicí a pocity, čili dostat se k tomu, co je skryto, a vynést to za pomoci projektivní metody na světlo.

 Plánů mám však mnoho: láká mě potisk látek, tapet, terapeutické karty pro děti… bohužel nelze dělat vše naráz 🙂

motivační kartičky od Zuzany Taucové
Motivační kartičky mohou být způsobem, jak sdělit něco, co by jinak bylo sdělitelné jen stěží.

 Komu jsou Vaše motivační kartičky určeny?

Motivační kartičky jsou pro kohokoliv, kdo se rád v životě posouvá vpřed, nechce se cítit jako oběť, ale hledá řešení a motivaci ke změnám.

Karty pro koučink a terapii jsou primárně pro pomáhající profese, ale dovedu si představit, že obrázky mohou pomoci například i rodičům lépe komunikovat s dětmi. Dítko si vybere, jak se zrovna cítí a řekne proč, co na kartě vidí. To je to, co je uvnitř jeho duše. Dostala se ke mě i zpětná vazba od jedné zákaznice. Její dospělý syn je lehce postižený a moc s maminkou nekomunikuje. Když domů přinesla mé karty, všechny si pečlivě prohlédl, i knihu, a pak říkal, co na té či které kartě vidí. „Byl to pro mě kouzelný okamžik,“ říkala mi jeho maminka.

 Jak jste se k výrobě motivačních kartiček dostala, z jakých důvodů a jak dlouho se jí věnujete?

První obrázek stvořený metodou enkaustika, čili horkým voskem, jsem viděla během mateřské dovolené u své sestry. Jejich neobvyklost a barevnost mě zaujala na první pohled. Asi po půl roce jsem si konečně zakoupila enkaustickou žehličku a pustila se do toho. Svůj první obrázek bych si sice na zeď nepověsila, ale i tak mě tato technika takzvaně chytla. A od té doby nepustila…

 Během mateřské dovolené jsem také zažívala těžší období v životě, ale nechtěla jsem se uchylovat k trudnomyslnosti a jen nadávat. Proto jsem vyhledávala moudré citáty. Ty mi připomínaly, co vlastně chci, ačkoliv na to lehce zapomenu. Pak už byl jen krok k tomu spojit dvě věci, co mám ráda – barevné obrázky a citáty – do jedné. Svůj první obrázek jsem “nažehlila” 7.3. 2013, ještě týž měsíc jsem běžela na úřad pro IČO.

 Co je pro Vás při výrobě obrázků motivačních kartiček a další Vaší práci nejdůležitější?

Důležité je pro mě samotné tvoření, kdy sama nevím, co se pod žehličkou objeví. Je to dobrodružné a přiznám se, že někdy jsem až dojatá, když se dívám na hotový obrázek  – tak silně na mě působí. Podruhé se mě silně dotýká, když se ke mně vrací příběhy o tom, jak moje karty a kartičky pomohly někomu jinému či dojaly někoho jiného. Tyto okamžiky miluju.

 Jakým způsobem při výrobě obrázků z Vašich motivačních karet postupujete?

Enkaustiku je možné vytvářet s obyčejnou žehličkou, křídovým papírem, voskovkami, toaletním papírem. Lze si pořídit i enkaustickou žehličku či pero s nástavci, desku atp. a enkaustické vosky. Na žehličku zapnutou na nejnižší teplotu se přiloží vosk či voskovka zbavená papíru, nechá se kousek rozpustit. Barvy je dobré použít alespoň dvě. Žehlička je přitom otočená plochou vzhůru. Poté se přiloží na křídový papír a už se čaruje za pomoci různých pohybů, tlaků atp. Obrázky na kartičkách jsou reprodukce, ale prodávám i pár obrázků – originálů. Vždy mi ovšem trvá, než jsem schopná se s obrázkem rozloučit.

motivační karty v sadě
Sada motivačních karet má mnoho způsobů využití.

 Z jakých materiálů jsou Vaše motivační karty?

Z papíru, z vosku, či natištěné na papíru – ty zpravidla zalaminované, aby se jen tak nezničily. Zatím. Časem to třeba budou již zmiňované látky či tapety.

 Co jsou pro Vás nejdůležitější atributy Vašich výrobků, především motivačních karet?

Jsou originální, potěší, pomůžou, dojmou, vyvolávají emoce. Někomu pomohou udělat velký posun v životě. Něco, co jsem já vytvořila, takto zásadně pomáhá –  tedy za pomoci odborníků. To je nádhera!

 Kde všude své motivační kartičky prodáváte, prezentujete?

Mám vlastní webové stránky s eshopem, dále se kartičky prodávají např. v eshopu Obchod magie či v centru osobního rozvoje Innate. Až vytvořím sady, půjdou i do distribuční sítě velkého internetového knihkupectví. Pro karty pro koučink a terapii budu hledat kamenný obchod v Praze, kde bude možné si je “osahat”, jsou samozřejmě i v mém eshopu.  A občas se mihnu na nějakém jarmarku na stánečku.

 Máte nějakou vizi do budoucna týkající se Vašeho podnikání, práce s motivačními kartami?

Mám! Chci vytvářet terapeutické pomůcky a propojit společenskou odpovědnost firem s neziskovým sektorem skrze pomáhající karty, protože právě ty mohou pomoci klientům neziskovek.

Ale jsem i žena a mám ráda pěkné věci, chci svou vlastní látku a nosit šaty z ní ušité. A nemusím je mít jen já sama! Chci víc barev do našich ulic, být na mě, klidně bych barevně potiskla i domy, silnice, chodníky i zábradlí. Všechno! 

koučink, terapie, maotivační kartičky
Karty pro koučink a terapii jsou vhodným doplňkem nejen pro profesionály.

 Existuje nějaký zajímavý kontext mezi Vaší prací, výrobou motivačních kartiček a osobním životem, popřípadě Vaším směřováním, Vašimi zájmy či životními plány a cíli?

Ano, nebýt těžké situace, ve které jsem byla, kdoví, zda by mě kdy napadlo stvořit motivační karty a bez nich by se “nenarodily” ani karty pro koučink a terapii. Jak říká jedna z mých motivačních kartiček: „Věřit, že všechno v tomto životě smysl. Nejsou v něm omyly, náhody. Všechny události jsou dané jako dobro, ze kterého se máme poučit.“ ~ E. Kübler-Ross

Mně můj život smysl rozhodně dává a neměnila bych!

 Jsem také aktivní při řešení otázky solo rodičů. Nezažít to na vlastní kůži, těžko bych se angažovala. Spojila jsem se s dalšími moudrými ženami, které chtějí věci změnit, a přemýšlíme, jak změnit situaci solorodičů k lepšímu. Ale pozor, nesedíme s nataženou rukou a pomoz, pomoz! Ale hledáme řešení, jak pracovat z domu, jak se vzdělávat, i když jsme doma s dětmi, jak začít podnikat – což je můj případ. Ale jsou situace, kdy si bohužel samy pomoci nemůžeme. A s tím chceme pohnout. Držte nám prosím palce!

 

Pokud Vás práce Zuzany Taucové zaujala, navštivte její web taucova.cz S dalšími dotazy ohledně její práce či spolupráce se můžete obrátit přímo na ni. Zuzana Taucová totiž není jen podnikatel, ale osobnost s velkým přesahem a zájmem o vše, co dělá.

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!