Blog Nejfuton.cz

Česká zahradní keramika Jany Fučíkové

Terézia Palaščáková 2.10.2015
Není vůbec těžké propadnout kouzlu české keramiky. Oduševnělá česká keramika se hodí na chalupu i do městského bytu jako dekorace i obsah kredence. Nejsou to ale jen talířky, hrnky, vázy a sošky schované doma, které lze z keramiky vyrobit.

 

 

Milovníků české keramiky jsou celé zástupy. Keramické výrobky lze sehnat prakticky kdekoliv, ovšem chcete-li si pořídit originální díla konkrétního výrobce, který se Vám nadto trefí do vkusu, není jen tak. Skvělým způsobem, jak sehnat perfektní kousek české keramiky, je procházení se po trzích a samozřejmě brouzdání na internetu. Nejsnazší je pak zkusit dát na něčí doporučení.

Keramická tvorba je stará skoro tak jako lidstvo samo. Hliněné sošky a střepy jsou jedny z významných památek, které nám po sobě naši předkové zanechali. Spolu s lidstvem se vyvíjela i keramika a nikdy nepřestala být oblíbená. Rozvinulo se mnoho druhů, stylů, způsobů využití a uměleckých směrů v keramické tvorbě. Keramika je součástí našich životů a světa kolem nás.

Samostatným odvětvím české keramiky je keramika zahradní. Zahradní keramika může mít rovněž dekorativní i praktickou funkci. Nejrůznější nádoby na pěstování rostlin, plastiky a další dopňky Vaší zahrady mohou být umístěny venku celoročně a zdobit tak Vaši zahradu a dům v zimě i v létě. A právě takovou českou zahradní keramiku vyrábí Jana Fučíková, se kterou jsme pro Vás připravili rozhovor.

 

zahradní anděl z keramiky
Andělé jsou poetickou součástí zahrady, veldke květinového záhonu se budou zvláště vyjímat.

 

andělská keramika na zahradu
Zahradní andělé jsou vyrobeni z vysoce páleného šamotu, vydrží tak i v nepříznivém počasí.

Co je předmětem Vašeho podnikání?

Tvořím převážně zahradní keramiku z vysoce páleného šamotu, která je mrazuodolná a může být celoročně venku.

 Komu je Vaše keramika určena?

Všem kdo chtějí vkusné kousky do své zahrady či do bytu 🙂  

 

zahradní keramika na objednávku
Zahradní keramiku si můžete objednat i na přání.

 

Jak jste se k výrobě české zahradní i jiné keramiky dostala?

 K tvorbě nejen zahradní keramiky jsem se dostala už jako malá holčička, kdy mi kdosi nakukal, že se za naší vesnicí těžila hlína na výrobu cihel a já si ji šla coby asi pětiletá s motyčkou nakopat! Potom jsem ji různě upravovala a modelovala z ní svoje první figurky. Později jsem je pálila i v našich kamnech v kuchyni, v takových kachlových, a světe div se – ono se to povedlo!  V 8. třídě na základní škole jsem měla jasno a podala jsem si jedinou přihlášku na střední školu – na  Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni, obor výtvarné zpracování keramiky a porcelánu. Byla jsem přijata a školu jsem zakončila maturitou v roce 2002.  Takže lze říct, že keramikou se zabývám skoro celý můj život. A dělá mi stále radost, stále něco nového objevuji, bez mojí „hlíny“ si to zkrátka nedovedu představit.

 Co je pro Vás při výrobě keramiky nejdůležitější?

 V první řadě je to kvalita mých výrobků. Také se snažím do své tvorby vložit srdce. Práce s hlínou mě baví a naplňuje.

Ve své tvorbě se naplno realizuji, stále něco nového vymýšlím. Návrhovník – sešit  s tužkou – mám stále u sebe a pořád něco nového kreslím. Plánů a návrhů mám opravdu nepřeberné množství…

zahrada s českou keramikou
Kvalitní česká keramika na zahradu vydrží léta a její použití je různorodé.

 Jakým způsobem zahradní keramiku i ostatní Vaše výrobky vytváříte?

Když tvořím novou věc, před její realizací si ji rozkreslím a rozpracuji. Poté návrh přenesu do hlíny. 

S tou si hraji tak dlouho, dokud nejsem zcela spokojená. Potom se můj keramický výtvor pomalinku suší a pak šup do pece, kde proběhne první výpal. V další fázi je třeba keramiku naglazovat a na řadu přijde druhý, finální výpal. A je hotovo. Zní to jednoduše, ale někdy je to dlouhý a napínavý proces.

Z jakých materiálů je zahradní keramika, kterou vyrábíte?

Moje keramické výrobky jsou převážně z hrubého šamotu, který pálím na vysokou teplotu v elektrické peci. 

Kočárek květináč do zahrady
Originální prvek do zahrady může být například keramický kočárek vhodný k sadbě rostlin.

 Co jsou pro Vás nejdůležitější atributy Vašich keramických výrobků?

Ráda keramiku  vyřezávám, na to jsem si opravdu vymyslela svůj vychytaný postup. Někdy se lidé až diví, že se mi moje díla nezboří.  

Keramika je odolná venku – a to i na mrazu . Je to dáno letitými zkouškami mého zboží venku a hmotou při výrobě mé keramiky opravdu nešetřím – pro zahradní keramiku preferuji silnější a odolný střep.

U tvorby osobních andělů  je  zajímavé třeba to, že k jejich tvorbě používám automatickou kresbu, při které zobrazím  barevně intuitivně pastelkami anděla, a toho poté přenesu  dalo by se říci do 3D . Vznikají tak zajímaví andělé přímo pro človíčky, kteří si je objednají, se symbolikou či vzkazem , který je určen jen a jen pro ně. Studuji několik let i jiné techniky jako je kinesiologie či automatická kresba, ba i psychologie barev, a tyto techniky dále do své tvorby propojuji.  Vzniká tak i energeticky čistá keramika, která může pomoci s různými negativními vlivy jak venku tak i doma. 

Kde všude zahradní keramiku (a ostatní Vaše výrobky) prodáváte, prezentujete?

Svoje výrobky prezentuji v několika galeriích – například galerie v Třebíči, ve Valticích, v Říčanech u Brna či v Praze. Dále jezdím na některé trhy, z nichž bych uvedla například Kunštát na Moravě či Kostelec nad Černými Lesy

Jinak prodávám své zboží v internetových portálech pro výrobce a prodejce netradičního zboží.

socha vodníka do zahrady
Vtipnou sochou do zahrady potěšíte sebe, děti i případné hosty. Nechte si vytvořit zahradní keramiku dle vlastních představ.

Máte nějakou vizi do budoucna týkající se výroby zahradní keramiky a dalších výrobků z keramiky?

Ano určitě mám . Ráda bych začala dělat více  kurzy modelování pro lidi. Mnoho lidí  se mi ozvalo po uspořádání mého kurzu, kde si každý účastník vymodeloval cca 30 cm vysokého anděla, a to většina účastníků držela hlínu v ruce poprvé! Nyní hledám vhodný prostor, kde kurzy uspořádat, ale věřím, že se to určitě povede, a mnoho témat  jako je modelování andělů pro dospělé či modelování hlav a obličejů,  dále okaríny (indiánské flétny) atd.,  se uskuteční. 

 

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!