Blog Nejfuton.cz

Autorská textilní tvorba Ashaadox

Terézia Palaščáková 8.6.2015
Ashaadox. Kdo by si chtěl pod touto značkou představit sérii konkrétních výrobků, bezpochyb by narazil. Ashaadox je totiž dlouhodobý projekt, způsob seberealizace a naplnění. Značka, která neznamená jen produkci nových a nových výrobků, ale především hluboké zamyšlení a hledání vztahů mezi námi a předměty našeho užívání, především pak s oděvy.

 

Pod značkou Ashaadox se skrývá žena, která je jejím srdcem – Soňa Kaloušková – umělkyně i zručná řemeslnice s pestrými zájmy i zkušenostmi a především velkým sklonem ke sdílení vlasních pocitů i poznatků. Značka Ashaadox je projekcí všeho, čemu paní Soňa přikládá důležitost – mj. tradici a jejímu vztahů k nám, potažmo k naší seberealizaci skrze látku a oděv.

ashaadox-silk1

viskózový oděv

 

Protože Soňa Kaloušková je výrobcem, který bezpochyby naplňuje pro nás důležité ideje originální tvorby, tuzemské výroby i zajímavého přesahu i přístupu k vlastní práci (či spíše tvrobě), zprostředkováváme Vám zde s majitelkou značky Ashaadox rozhovor.

 Co je předmětem Vašeho podnikání?

Nenazvala bych to přímo předmětem podnikání, jelikož můj hlavní zdroj příjmu je naštěstí jinde. Hlavním předmětem konání souvisejícího se značkou Ashaadox je tvorba textilu a z textilu a také oděvu, a to s heslem: „od návrhu po realizaci“. Kromě toho jsem se také pustila do designování šperků a první malá kolekce bude představena letos v červnu i s oděvní kolekcí. Od letošního roku jsem se také pustila do organizování výstav, přednášek a workshopů a performací. Uvidíme, co vše se ještě podaří v krásném zámku ve Sloupně u Nového Bydžova zorganizovat (a třeba i jinde) a zda se to stane i dalším předmětem mého podnikání, i když tady bych to spíše označila jako službu umění a vzdělávání.

Komu jsou výrobky určeny?

Tomu, kdo má rád originální nezávislou tvorbu s vysokým podílem ruční práce. 

 

Minišaty z bavlny s autorským potiskem.
Minišaty z bavlny s potiskem.
Šaty z kolekce Jízda králů.
Šaty z kolekce Jízda králů.

Co je pro Vás při výrobě nejdůležitější?

Poctivé zpracování materiálu a také nápad. Když to ocení zákazníci a nebo lidé, kteří shlédnou mé prezentace, tak je to skvělá motivace do další tvorby. Jak jsem již uvedla, finančí příjem u typu mé tvorby nebyl a zatím není hlavním cílem, jsem ve fázi „otisku mého vnitřního kaleidoskopu“, ale ráda bych samozřejmě byla časem ohodnocena. Vždyť i to je forma pochvaly, tedy i motivace do další práce. O zdroji pro nákup materiálu nemluvě.

Jakým způsobem při výrobě postupujete?

Když příjde nápad, začnu kreslit, přidám barvičky, nechám uležet, upravím a realizuji. Ne každý nakreslený a promyšlený nápad realizuji hned. Na některé se dostane až časem.

 Z jakých materiálů jsou Vaše výrobky?

Preferuji přírodní materiály. Bavlna, hedvábí, vlna. Občas se nevyhnu například polyesteru, ale vždy se jedná o špičkové zpracování materiálu, většinou z italské produkce. Takže takový oděv je pro nositelku nejen příjemný k nošení, plní funkce ochranné ale i estetické  

Originální sukně od A až po Z.

Co jsou pro Vás nejdůležitější atributy Vašich výrobků?

Materiál a jeho zpracování spolu s nápadem. A já z nich musím mít samozřejmě radost. (Pokud nemám, ukládám myšlenku a někdy i rozpracovaný kus „k ledu“. Většinou se pak vracím, někdy dříve a někdy později.)

Jaká specifika mají právě Vaše výrobky či okolnosti Vaší výroby?

Vysoký podíl ruční práce a nezávislá tvorba mi umožňuje vytvářet každý oděv jen jednou, dotvářím maximálně na zakázku v konkrétní velikosti. Oděv se téměř neopakuje. A taky zřejmě i to, že nejsem v tuto chvíli finančně závislá na své tvorbě. To mi dává svobodu v tom, že se můžu se svými kousky „mazlit“ někdy až nehorázně dlouho. Vloni vznikla komerční velká kolekce Jízda králů a letos dalo by se říci téměř nekomerční „záchranný projekt“ Adopce na míru aneb RECYKLACE!

 hedvábí ashaadox

Máte nějakou vizi do budoucna týkající se Vašeho podnikání?

Ano, ráda bych namíchala vše tak, aby část tvorby byla komerční, tedy zákaznice čekaly na mé nové kousky a rády se vracely (nebo si u mne nechávaly nadále šít své sny na míru), a aby druhá část tvorby na základě profitu z té první mohla být volnou tvorbou.

Už mám v hlavě (a částečně ve skicách) další, napůl komerční kolekci (bude v prodeji) a napůl ryze svou radost (půjde spíše o objekty, které budou nabídnuty k prodeji, ale není cílem je prodat všechny).

Existuje nějaký zajímavý kontext mezi Vaší prací a osobním životem, popřípadě Vaším směřováním, Vašimi zájmy či životními plány a cíli?

Určitě, jak píši, inspirací je pro mne život a mé zkušenosti, které jsou myslím už nyní bohaté. Takže ve všem, co tvořím jsou mé osobní příběhy a příběhy lidí se kterými se setkávám. Však oba velké projekty – Jízda králů a Adopce na míru aneb RECYKLACE! Jsou toho jasným důkazem.

 Pokud Vás cokoli z výše zmíněného zaujalo, můžete se dočíst více a prohlédnout si celé kolekce na www.ashaadox.cz.

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!