Blog Nejfuton.cz

Látkové pleny Jany Kopejtkové

Terézia Palaščáková 21.4.2015
Látkové pleny jsou jednou z cest k ekologičtější domácnosti s dětmi. V současné době je ekologický přístup k životu nejen trendem, ale pro mnoho lidí i životním stylem a přesvědčením. Pro každého ekologicky smýšlejícího rodiče jsou látkové pleny jasnou volbou. Ovšem nejen pro miminka ekologických aktivistů jsou určeny látkové pleny.

 

Látkové pleny zažívají comeback i v jiných běžných domácnostech pro svou šetrnost k dětské pokožce i rodičovské peněžence. Při chytrém nákupu totiž můžete používáním látkových plenek dokonce výrazně ušetřit. V současné době se opět používají jak klasické čtvercové látkové pleny, tak látkové plenky kalhotkové, které si svým komfortem s plenami papírovými nezadají. Nadto jsou moderní látkové pleny vyráběné z certifikovaných materiálů, které zaručují nejlepší péči o dětskou pokožku. Kromě toho je pak možné nákupem látkových plen podporovat domácí výrobu a tuzemský trh, protože mnohé z látkových plen pocházejí z dílen českých švadlenek. Jednou z nich je například paní Jana Kopejtková, která nám odpověděla na několik otázek ohledně výroby a prodeje látkových plen.

Jednovelikostní látkové pleny značky Hanzlíci.
Jednovelikostní látkové pleny značky Hanzlíci z dílny Jany Kopejtkové.

Co je předmětem Vašeho podnikání?

Vyrábím a prodávám dětské látkové kalhotkové plenky. A samozřejmě i související zboží, v menší míře pak i kojenecké oblečení. Protože mám práci ráda, vyrábím plenky také pro jinou značku.

Komu jsou výrobky určeny?

Zejména dětem rodičů, kteří si uvědomují, že je potřeba přistupovat zodpovědněji jak k ekologii, tak i ke zdraví miminka. A i když to tak na první pohled nevypadá, jsou určeny i těm, kteří nechtějí vyhazovat peníze oknem. Látkové plenky vyjdou totiž v úhrnu levněji než ty jednorázové.

Jak jste se ke své práci dostala, z jakých důvodů a jak dlouho se jí věnujete?

K této práci i k samotnému předmětu podnikání jsem se dostala samozřejmě přes vlastní děti. Jednak mě nadchly plenky jako takové a také jsem chtěla být nějak pracovně činná i při mateřské dovolené. Výroba plenek byla tedy logickým vyústěním této situace. Se šitím plenek jsem pak začala asi před čtyřmi lety.

Co je pro Vás při výrobě nejdůležitější?

Jednoznačně spokojenost miminka. Spokojené miminko se rovná spokojené mamince a ta je tak spokojenou a vracející se zákaznicí. Proto používám certifikované materiály, střih plenky je vymakaný tak, aby dobře seděl dítěti od narození až do odplenkování (dnes jsme náhodou s dcerou zjistily, že sedí dokonce ještě déle), neomezoval ho v pohybu a nevytvářel na zadečku „balík“. Mé plenky jsou tedy tzv. štíhlé a zároveň díky příměsi konopí a bambusu velmi savé. Jako bonus jsou i krásné, protože jako vnější vrstvu plenky používám designové dovozové látky.

Dětské body značky Hanzlíci z dílny Jany Kopejtkové.
Dětská body značky Hanzlíci z dílny Jany Kopejtkové.Dětské body značky Hanzlíci z dílny Jany Kopejtkové.

Jakým způsobem při výrobě postupujete?

Aktuálně ještě stále funguji v režimu „home-made“. Protože ale zájem o výrobky strmě stoupá, stává se tato situace neudržitelnou. Půjde-li všechno tak, jak plánuji, tak během 2-4 týdnů se celá výroba přesune do externí šicí dílny a bude se šít sériově. Zatím je tedy postup takový, že od objednání látek přes kreslení a stříhání až po zabalení hotového výrobku leží všechna práce na mých bedrech.

Z jakých materiálů jsou Vaše výrobky?

Materiály jsou hlavně certifikované pro děti od 0 do 3 let. Nejvíce používám bio bavlnu a kombinaci bavlny, bambusu a konopí.

Co jsou pro Vás nejdůležitější atributy Vašich výrobků?

Vedle zdravotní nezávadnosti, která je vlastně naprostou samozřejmostí, je to také pohodlí pro miminko a praktičnost při používání a údržbě. Po vyprání rychle uschnou a mohou se kombinovat i s jinými plenkovými doplňky podle potřeby. K tomu musí být také hezké pro oko, proto nemám stálou nabídku vzorů, ale velmi často vybírám nové a zajímavé dětské designy.

Kde všude výrobky prodáváte, prezentujete?

Prodej je hlavně internetový, a to na vlastním webu a na několika dalších specializovaných e-shopech. Mám i spolupracující kamennou prodejnu látkových plen, kde je možné si mé výrobky naživo osahat. Tento rok se také poprvé chystám na veletrh For Babies.

Sada látkových plen z dílny Jany Kopejtkové.
Sada látkových plen z dílny Jany Kopejtkové.

Máte nějakou vizi do budoucna týkající se Vašeho podnikání?

Bez vizí by to rozhodně nešlo. Vždyť i současný stav byl před pár lety „jen“ vize. Nebudu ale raději předbíhat.

Existuje nějaký zajímavý kontext mezi Vaší prací a osobním životem, popřípadě Vaším směřováním, Vašimi zájmy či životními plány a cíli?

Přesně jak je otázka položena, všechno souvisí se vším. Moje práce mě naprosto naplňuje a ovlivňuje můj život hlavně z hlediska seberealizace a z toho plynoucího sebevědomí. Naučila jsem se díky ní spoustu věcí, ať už praktických z oblasti podnikání, tak i těch niternějších. Že chci-li skutečně něco dokázat a něco pro to dělám, tak to ponese ovoce. Že pasivitou a řečmi nedosáhnu ničeho a že každý je svého štěstí strůjcem. A nakonec jsem i přesvědčena, že má aktivita a nadšení pro věc budou mít báječný výchovný dopad na naše děti.  

Pokud Vám záleží na tom, jakými materiály se Vy a Vaši blízcí obklopujete a preferujete kvalitní a přírodní materiály, podívejte se na stránky Jany Kopejtkové odjany.cz. A stejně tak doporučujeme navštívit i naše stránky, protože přírodní materiály jsou právě to, co spojuje látkové pleny paní Kopejtkové s našimi báječnými futony v japonském stylu nejfuton.cz.

 

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!