Blog Nejfuton.cz

Cajkářka a hadráky

Terézia Palaščáková 14.4.2015
Paní Marie Mazancová z Litoměřic je novodobou cajkářkou a vyrábí hadráky. Že nevíte, co to znamená? Nebojte, rozhodně nejste sami.

 

 

Ale přesto je to s podivem, protože ono to “cajkářství” i výroba “hadráků” je sice stará tradice, ale její hlavní principy a způsob uvažování, který s sebou nese, jakoby Ti rozumnější z nás v dnešní době znova našli! Cajkář (nebo cajkářka) je totiž tkadlec, který na tkalcovském stavu vyrábí hrubě tkanou látku, které se říká “cajk”. Že by z toho pocházelo známé: “Je to v cajku.” – tedy, že vše je tak, jak má být? Paní Marie Mazancová se pak specializuje na tkaní takzvaných koberců hadráků, které mají v našich krajinách dlouhou tradici. Dokonce stav, na němž paní Marie tká, je z dědictví po její babičce Terezii Kinské pocházející z obce Podbiel na slovenské Oravě. Přesto je však hlavní princip výroby těchto koberců hadráků nanejvýš moderní a společnosti prospěšný.

Hadráky jsou totiž koberce vyráběné jen a pouze z recyklovaných materiálů – starých oděvů, povlečení či jiných látek, především bavlněných či lněných.

Recyklace. Ruční práce. Osobní přístup. Na míru. Z vlastního materiálu.
Recyklace. Ruční práce. Osobní přístup. Na míru. Z vlastního materiálu.

Kromě toho, že paní Marie dokáže ze starých a nepotřebných “hadrů” vytvořit něco nového a krásného, je veškerá práce s výrobou spojená prováděna ručně. Od trhání látky na proužky, kterým se poeticky říká “nekonečné”, přes jejich navíjení a samotné tkaní hadráků na původním tkalcovském stavu. Koberce paní Marie Mazancové jsou tedy prací jedné osoby, zkušené cajkářky, která do koberců vkládá kromě času a péče i svou osobnost, což je právě způsob, kterým se ze zboží stávají jedinečné originály.

Dobrá, paní Marie tedy vyrábí hadráky ze starých látek. Ovšem každá z těch látek má za sebou svůj příběh, svůj předchozí osud, který se tkaním přetváří v něco nového. V nový kus se spoustou vzpomínek a zkušeností, to je přeci naprosté unikum! Nová věc se sloní pamětí. Koberce tká paní Marie dle svého vkusu a chuti, ale je možné si nechat utkat koberec na míru a v rámci možností i dle svých představ. Ruku v ruce s tím nesmíme opomenout zmínit další z výsostných specifik koberců paní Mazancové… Vy totiž můžete získat koberec hadrák tak osobitý, že se Vám může zdát, že na Vás občas mluví. Protože pokud budete chtít, přineste či pošlete paní Marii vlastní látky ke zpracování, popřípadě si můžete látku i sami natrhat a následně nechat utkat.

Materiál i výsledek.
Materiál i výsledek.

Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, střežíte se plýtvání, preferujete tuzemskou výrobu a ruční řemeslnou výrobu, prohlédněte si koberce paní Mazancové. Hadráky je možné využít prakticky kdekoli, péče o ně není nijak zvlášť náročná, i větší koberce lze pohodlně prát v pračce. Hodí se jako koberce, přehozy, předložky i jako prostírání či dekorace na stůl.

Zaujaly Vás koberce paní Marie Mazancové? Nás výjimečně! Pokud chcete vědět více – například kde všude je možné koberce zakoupit, navštivte její web cajkarka.cz. Tam se také dozvíte, že paní Mazancová čas od času vyrazí na nějaký ten farmářský trh či podobnou akci v okolí, kde své koberce hadráky rovněž prodává.

Paní Mazancová se se svými koberci účastní trhů v okolí.
Koberce paní Mazancové v jednom ze stánků spřátelených výrobců.

 

 A co jiného pak perfektně doplní interiér s koberci paní Mazancové? Přeci pohovky, polštářky a především futony z přírodních materiálů!

 

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!