Blog Nejfuton.cz

O slaměných domech a přírodním bydlení

Terézia Palaščáková 4.2.2015
Přírodní bydlení může nabídnout dostatek komfortu i veškeré základní výdobytky civilizace, bez nichž se většina z nás obejde jen nerada. Zásadní výhodou je ale velký ekologický potenciál a ekonomické výhody při jeho pořizování i provozu.

V současné době jsou nejčastějším typem přírodního bydlení stavby ze slaměných balíků s hliněnou omítkou. Protože přírodní materiály lze získat velice levně a někdy dokonce i zdarma, často klesá finanční náročnost takových staveb na zlomek ceny srovnatelného bydlení hlavního proudu. Pokud se navíc rozhodnete pro stavbu svépomocí, můžete se dostat na cenu ojeté škodovky.

Slaměné domy využívají výborných izolačních vlastností slámy i vysoké nosnosti, kterou obzvlášť moderní stlačené panely slámy mají. Při stavbě se často využívá nejrůznějších doplňkových přírodních materiálů, jako je dřevo či bambus a nejrůznějších recyklovaných materiálů. Slaměné domy bývají zpravidla omítnuty vápennou nebo hliněnou omítkou. Stavební firmy zabývající se stavbami z přírodních materiálů nabízejí nepřeberné množství variant podle prastarých i nových receptur na omítky, nepálené cihly a panely či přírodní nátěry. Pokud se budete zajímat o možnosti připojení slaměného domu k energiím a kanalizaci, zjistíte, že prakticky veškerá běžná vybavenost může být jeho součástí, ale zároveň se vždy nabízejí ekologičtější i ekonomičtější varianty, skrze něž se můžete dostat k soběstačnosti.

Pro svou symboliku a atypičnost volí lidé často kruhový půdorys svých domů. Slaměné a hliněné bydlení mnohem více než jiné dává prostor vlastní fantazii a realizaci specifických přání majitele. Kromě toho je bydlení ve slaměném či hliněném domě zkrátka zdravější než bydlení v mnohdy špatně větratelných stavbách z betonu. 

Interiéry slaměných a hliněných domů mnohdy bývají střídmé, ale nikdy jim nechybí útulnost, které lze docílit právě sepětím s přírodou. Čím takový dům vybavit, abychom nenarušili jeho ráz a pozitivní náboj?

Interiér v japonském stylu
Interiér v japonském stylu

Kromě nábytku ze dřeva a jiných přírodních materiálů, bychom měli uvažovat i o přírodních matracích, takzvaných futonech. Materiály v nich obsažené jsou především bavlna, vlna, kokos, popřípadě změkčující latex či koňské žíně. Mohou být umístěny na dřevěných rámech, které z nich udělají kromě plnohodnotného lůžka i křeslo nebo pohovku. Futony lze ušít v rozličných tvarech i velikostech, můžete například vytvořit útulné zaoblené místo na hraní pro děti u zdi Vašeho kruhového domu. Vhodným doplňkem pak mohou být tradiční asijské tatami – podložky pod futon z rýžových stébel plněné slámou. Tatami je možné společně s futony variabilně skládat, vytvářet z nich lůžka, pohovky či čela postele nebo s nimi dokonce vyložit (tak jako je tomu v tradiční japonské kultuře) podlahu celého pokoje. Výborně izolují a mohou tak nahradit například koberce. Volně rozmístěné meditační polštářky pak vytvoří atmosféru, v níž veškerý spěch a negativní vliv naší uspěchané společnosti nad Vámi ztratí i poslední zbytky své moci.

 

 

 

 

úvodní fotografie: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strohberg.jpg#mediaviewer/File:Strohberg.jpg

Přihlaste se na svůj účet

Zapomněli jste svéHeslo ?

Zaregistrujte se na této stránce!